Hans Deckers vertrok op 24-jarige leeftijd uit Nederland om de wereld rond te reizen. Inmiddels woont hij al 29 jaar in Thailand, waar hij naast een reisbureau ook een resort heeft met teakhouten bungalows in traditionele Noord-Thaise stijl. “Het weer is hier beter, het eten lekkerder, maar het belangrijkste is dat ik veel meer mogelijkheden heb!”

“Hebben jullie zin om mee te gaan naar het meer?”, is het eerste wat Deckers vraagt als een paar nieuwe gasten aankomen in Chiang Mai. “Dan kom je op een plekje waar helemaal geen toeristen komen. Beetje eten, beetje drinken, lekker hangen.” Even later zitten Deckers en zijn Thaise vrouw Too, zoontje Sanny, vijf gasten, twee kennissen met twee kinderen én twee labradors in Deckers klassieke landrover op weg naar het meer. “De mensen die een bungalow van ons huren, zijn niet alleen gasten. Ze worden tijdelijke familieleden.” En dat is goed te merken aan de gemoedelijke sfeer die in Little Village heerst. Op het terras vertelt Deckers zijn verhaal.

Geschiedenis

“Tot mijn afstuderen heb ik in Nederland gewoond. Ik heb de HEAO afgerond, maar ik zag mezelf écht niet werken in de economische sector. Daarom ben ik tijdelijk taxichauffeur geworden. Tijdens het wachten op klanten had ik veel tijd over om te lezen. Door een boek over Azië kwam ik op het idee om te gaan reizen.”

Via een advertentie vond Deckers twee reisgenoten en hij vertrok. Toen het geld op was, kwam hij terug naar Nederland om als postbode te sparen voor een reis naar Vietnam. Het idee ontstond om reisleider te worden. “Zo kon ik reizen én geld verdienen. Vele jaren heeft hij het begeleiden van reizen gecombineerd met het maken van avontuurlijke reizen per fiets en motor, waaronder een rit van Jakarta naar Bali per Honda scooter gevolgd door een rit van Saigon naar Hanoi op een Russische Minsk en vele tochten in Thailand en buurlanden.”

Van reiziger naar een ondernemer

“Dat heb ik gedaan tot ik mijn vrouw Too tegen kwam in een dorpje in Thailand, waar ik vaak stopte op doorreis. Wij zagen het wel zitten samen.” Het stel besloot om in Chiang Mai te gaan wonen en een café te beginnen. Om de klanten nog beter van dienst te kunnen zijn begon het koppel een reisbureau en nu dus ook nog het verhuren van bungalows. (www.homestay-chiangmai.com) Met dit laatste project richten zij zich vooral op mensen die een tijdje in de natuur weg van de drukte van Chiang Mai willen verblijven maar toch op korte afstand van het centrum zitten.

Vanuit het prachtige resort met zwembad kunnen de mensen dan het noorden van Thailand ontdekken. Op de website www.thailandtreks.nl staan allerlei tours beschreven, die Deckers zelf heeft samengesteld. “Vaak willen mensen niet met een grote bus op rondreis, maar ook niet volledig op eigen houtje door Thailand trekken. Doordat ik de taal spreek, zelf veel in hotels verblijf en gidsen persoonlijk ken, kan ik voor een lage prijs veel regelen.” Vroeger was dat alleen Thailand maar tegenwoordig organiseren wij ook reizen in Cambodja, Vietnam, Laos, Myanmar, Nepal en Bhutan.